MEER ETEN MINDER ZORG

Klik hier voor het hele artikel

Platform Ouderenzorg: 'Actief blijven met eten en drinken'

Phyllis den Brok uit Eindhoven is praktijkspecialist op het gebied van eten en drinken binnen wonen, welzijn, zorg en onderwijs.
Zij is auteur van het recent verschenen boek Meer eten minder zorg! en ook de schrijfster van dit opinie artikel.
Eten en drinken is zoveel meer dan alleen zorgen dat je in leven blijft.
Eten en drinken is bewegen, contacten hebben, regie houden, vaardigheden behouden, gezondheid, genieten, buiten komen, tillen, snijden, schoonmaken en nog veel meer. Eten en drinken kan veel betekenen voor met name kwetsbare mensen (ouderen, mensen met een beperking, daklozen, mensen met dementie etc.).
De waarde ervan zit niet alleen in het letterlijk eten, maar ook in het actief bezig zijn en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn.
Kort gezegd: wanneer je zelf het gehele proces van eten en drinken kan blijven uitvoeren, is je zelfstandigheid gewaarborgd!
Ideale oefening Eten en drinken moeten we allemaal, 365 dagen per jaar, meerdere keren per dag.

Klik hier voor het hele artikel

Eindhovens Daglad: 'Actief blijven met eten en drinken'

Eten en drinken is zoveel meer dan alleen zorgen dat je in leven blijft.
Eten en drinken is bewegen, contacten hebben, regie houden, vaardigheden behouden, gezondheid, genieten, buiten komen, tillen, snijden, schoonmaken en nog veel meer.
Eten en drinken kan veel betekenen voor met name kwetsbare mensen (ouderen, mensen met een beperking, daklozen, mensen met dementie etc.).

De waarde ervan zit niet alleen in het letterlijk eten, maar ook in het actief bezig zijn en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Kort gezegd: wanneer je zelf het gehele proces van eten en drinken kan blijven uitvoeren, is je zelfstandigheid gewaarborgd!

Klik hier voor het hele artikel

DeliXL Served (pagina 42 en 43):
'De keuken als oefenterrein voor de cliënt'

Afbeelding pagina 42 DeliXL - Served Afbeelding pagina 43 DeliXL - Served
Klik op een pagina voor een vergroting.


Phyllis den Brok adviseert zorginstellingen over eten en drinken, waarbij ze pleit voor een grotere zelfstandigheid van de cliënt.

In 2015 bundelde ze haar kennis en ervaring in 'Meer eten, minder zorg!'.

Served sprak met haar 'Niets doen is schadelijker voor het welzijn, dan actief meedoen.'

Klik hier voor het hele artikel

Leestafel: 'Meer minder zorg!eten en drinken'

Het boek is ontzettend leerzaam en praktijkgericht. Niet álle oplossingen die Phyllis aandraagt zullen uitgevoerd kunnen worden maar het merendeel wel.
Met veel overtuigingskracht weet Phyllis den Brok duidelijk te maken dat eten & drinken veel meer inhoudt dan de twee woordjes lijken te vertegenwoordigen.
Ik zou het boek met name alle zorginstellingen willen aanraden. Zij kunnen o.a. aan de slag met het stappenplan met praktische uitwerkingen die in het boek is opgenomen.
Ook staan er aan het eind van het boek enkele uitgewerkte financiële voorbeelden die aantonen wat deze werkwijze voor de maatschappij kan opleveren aan lagere zorgkosten.

Kortom, een glashelder, eerlijk, praktijkgeoriënteerd boek. Het is met recht 'Meer eten minder zorg!'

Klik hier voor het hele artikel

Zorg voor Beter: Praktisch boek over 'eten en drinken'

Het boek ‘Meer eten minder zorg!’ is een praktisch boek over de meerwaarde van het middel ‘eten en drinken’ voor bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van een cliënt.


Als ‘eten en drinken’ op een beter manier wordt ingezet, zowel thuis als in een zorginstelling, heeft dat positieve effecten op mensen. Mensen behouden meer eigen regie, blijven actiever, bewegen meer, eten beter, zijn zelfstandiger en hoeven minder een beroep te doen op zorg.

Praktijksituaties en oplossingen
In het boek staan ruim 20 praktijksituaties beschreven, met daarbij de oplossing die ‘eten en drinken’ zou kunnen bieden in deze situatie. Een kleine greep uit de voorbeelden:
  • Hoe kan een thuiszorginstelling een man ondersteunen die net zijn vrouw, die altijd kookte, is verloren?
  • Wat kan een zorginstelling doen om ouderen in de buurt actief te houden, ook als zij hun ‘eetpunt’ moeten sluiten?
  • Hoe kan een praktijkondersteuner beter helpen bij slikproblemen?

Klik hier voor het hele artikel

NED7: Meer eten, minder zorg!


Meer eten, minder zorg? Ja het kan! Onderzoek en praktijkervaringen tonen dat aan. Wanneer voeding bij kwetsbare mensen meer en beter wordt ingezet, leiden zij een gelukkiger leven, blijven zij langer zelfstandig én dalen de zorgkosten.

Klik hier voor het hele artikel

Gastvrije Zorg: Phyllis den Brok bij boekpresentatie: ‘Eten is zoveel meer’Phyllis den Brok heeft 6 november haar boek 'Meer eten minder zorg!' gepresenteerd. Eten en drinken kan volgens Den Brok op vele manieren bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen, wat voor hen de kwaliteit van leven verbetert. “Eten en drinken als preventief middel, dat is waar ik voor ga.”
Door eten en drinken op een andere manier in te zetten zouden mensen meer eigen regie behouden, actiever blijven, zelfstandiger zijn en minder een beroep hoeven te doen op de zorg. In het boek beschrijft Den Brok wat de mogelijkheden hierin zijn aan de hand van praktische voorbeelden en resultaten uit projecten en onderzoeken.

Klik hier voor het hele artikel

Stuurgroep LIB: Volle bak tijdens boekpresentatie 'meer eten, minder zorg'Het was volle bak bij de ZLTO in Den Bosch tijdens de presentatie van het boek 'meer eten, minder zorg' van Phyllis den Brok op 6 november.
Ruim 120 mensen uit zorg, onderzoek, beleid en landbouw waren bij elkaar gekomen om de ideeën te horen rond hoe meer aandacht voor eten en drinken, kan leiden tot een gelukkiger leven, langer zelfstandigheid en verlaging van de zorgkosten.

Ideeën die Phyllis heeft ontwikkeld in projecten zoals De Mooie Maaltijd in Brabant (ondersteund door LIB).
Contact: Phyllis den Brok - 06-22956623

Website: Phliss
Twitter: @phyllisdenbrok