Op 14 november 2018 organiseerde Phliss het symposium ‘Actief met eten’, in samen werking met de Provincie Noord-Brabant - WeAreFood, de gemeente Bernheze, GGD Hart voor Brabant en de Brabantse Gezondheidsraad (BrabantAdvies).
Veel organisaties zijn zoekende naar hoe Positieve Gezondheid vertaald kan worden naar de dagelijkse praktijk. Maar ook hoe eet- en drinkmomenten en de uitvoer ervan, een beter onderdeel kunnen uitmaken van de ondersteuning bij (potentieel) kwetsbare mensen.
In dit symposium werd, aan de hand van praktische casussen, duidelijk gemaakt hoe ‘actief blijven met eten & drinken’ bijdraagt aan een gelukkiger leven, meer eigen regie, grotere zelfredzaamheid en minder zorginzet. Dit gebeurde aan de hand van een duidelijk concept, uitgevoerde projecten en met een breed aantal voorbeelden vanuit verschillende stakeholders. Daadwerkelijke toepassingen van Positieve Gezondheid in de praktijk, die ook nog eens toepasbaar zijn in elke situatie (zowel bij organisaties als in de thuissituatie).
Na afloop kregen de aanwezigen het boek ’Meer eten minder zorg‘ mee naar huis om er zelf praktisch mee aan de slag te kunnen.
Programma:
Phyllis den Brok is een maatschappelijk ondernemer met ruim 10 jaar ervaring in de zorg als manager op het gebied van eten & drinken, zowel binnen de ouderenzorg als binnen de gehandicaptenzorg. Zij gebruikt eten & drinken als middel om de wereld een beetje beter te maken.
Presentatie Phyllis den Brok
Project Proeftuintjes bij Dichterbij; organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Helen Flören licht toe welke resultaten de aanpak van ‘Actief met eten’ de cliënten in dit project heeft gebracht.
Video Proeftuintjes
Wilt u meer informatie over het project ‘Proeftuintjes’, zie hier.
Ouderen en mensen met een beperking zijn gebaat bij zorgmogelijkheden in de omgeving waar zij wonen. Om dit te realiseren is de vereniging zorgcoöperatie Schaijk opgericht. De vereniging is gebaseerd op solidariteit, lees het “geven en nemen”- principe. Bianca Verkuijlen vertelt als voorzitter van de zorgcoöperatie hoe en waarom het gedachtengoed ‘actief met eten & drinken’ hen geïnspireerd heeft.
Voor volwassenen, kinderen en jongeren met een sociale emotionele hulpvraag biedt Zorghoeve Kakelbont een plek in een rustige omgeving, om zichzelf te ontwikkelen op een manier die bij hen past. De naam van Zorghoeve Kakelbont is ontstaan uit de verscheidenheid van de deelnemers en het pluimvee. Ingrid Havermans welke plaats ‘actief blijven met eten’ heeft in hun werkwijze.
Presentatie Zorghoeve Kakelbont
Carte Blanche is een kunstenaarscollectief. De kunstenaars die hier werken geven naast het maken van hun eigen voorstellingen ruimte aan lastige talenten. Situaties uit het leven gegrepen vormen de basis voor een nieuwe reeks scènes, waarin eten centraal staat. “We houden onszelf een spiegel voor, maar zoals altijd in de voorstellingen van Carte Blanche met een flinke dosis humor.”
Wilt u de voorstelling ‘Eten is zoveel meer dan zorgen dat je niet doodgaat’ nog eens zien...? Carte Blanche komt hem graag bij u op locatie spelen.
Deze documentaire laat zien hoe de aanpak ‘Actief met eten’ werkt in de praktijk. Hoe een simpel en vanzelfsprekend idee en aanpak, in de praktijk toch lastig te implementeren blijkt.
Dominique den Brok, directeur thuiszorg/behandeling van zorgorganisatie Laverhof. Uitleg over deelname van zorgorganisatie Laverhof aan het project ‘Langer Zelfredzaam’: leerpunten en resultaten.
Presentatie Dominique den Brok
Animatie Happy birthday Mrs. Zelfie